Művészetterápia és masszázs

Tóth Anikó vagyok, okleveles  svéd- és sportmasszőr, terapeuta (pszichológiai tanulmányokkal, művészeti diplomával).
A masszázs olyan számomra, mint a szobrászat. Ott sokszor életet tudsz teremteni az anyagból, a masszázsnál pedig az élőnek (anyagnak és léleknek) segítesz megőrizni, erősíteni, fenntartani az életét és erejét.
Munkámban és az életemben mindig az ember állt a középpontban, többek között a test és psziché összhangja, egészsége, s ha ennek egyensúlya felborult, hogyan állítható helyre. 
Elsődleges célom, hogy az általam alkalmazott masszázstechnikákkal a hozzám fordulók egészségének megőrzésében, illetve lelki feszültségeik csökkentésében segíthessek.
Tudásomat folyamatosan fejlesztem, hiszen szükséges ismerni az új és hatékony technikákat. 

Testi, lelki felfrissülés:
A svédmasszázs relaxál, oldja a feszültséget, és segít az alvászavarok leküzdésében; sőt, bizonyos típusú fájdalmak csökkentésére is kiválóan alkalmas. Nem csak lelki, de olyan szervi problémákban is segítséget nyújt, mint például a magas vérnyomás, emésztési zavarok, gerincbántalmak, szívpanaszok és légzőszervi problémák. 

Minden masszőr úgy próbálja masszírozni a fájó, problémás testrészt (ha van ilyen), hogy az ne, vagy csak minimálisan essen kellemetlenül. Ha mégis fájdalmat érezne, feltétlenül jelezze. Igazán élvezetes és lazító akkor lesz a masszázs, ha előtte meleg fürdőt vesz, de legalábbis melegben tartózkodik. A kezelés alatt a szervezet sok folyadékot veszít, így távoznak a szervezetre káros mérgező anyagok. Szénsavmentes ásványvízzel, vagy frissítő, finom gyümölcsteával kell pótolni a folyadékveszteséget.

Passzív kimozgatás: 
Célja:

* A mozgástartomány megtartása, illetve a teljes mozgásterjedelem helyreállítása;
a mozgáskorlátozottság megelőzése, illetve az észlelés és tudatosság fejlesztése.
* Az ízületi mozgás beszűkülésének megelőzése, oldása, leginkább amikor a beteg ezt nem tudja, vagy nem szabad kiviteleznie önállóan.
* Felfekvések elkerülése. Nem mozgatható testrészek esetén a kimozgatás javítja a bőr vérellátását és megakadályozza, hogy a szövetek és az izomzat egyirányú, folyamatos nyomás alatt legyen.
* Bizonyos mozgásfolyamatok begyakorlása és aktív mozgások előkészítése esetén a test önérzékelésének és koordinációjának javítása, fejlesztése.
* Túlfeszült, hypertónusos izomzat lazítása, a feszülés mértékének csökkentése.
* Teljesen bénult izom passzív mozgatásával az izom rugalmasságát, valamint a reflexapparátus funkciókészségét lehet fenntartani.
* Az intenzív passzív kimozgatás javítja a vénás keringés munkáját

Lágy csontkovácsolás:
A csontkovácsolás a test szimmetriájának helyreállítására való törekvés. A hagyományos csontkovácsolásban a csontokra és ízületekre történő közvetlen mozdulatok segítségével a kezelők elérik, hogy egy-egy csont és ízület a helyére kerüljön, ami egy rossz mozdulat vagy baeset következtében kimozdult a helyéről.

A lágy csontkovácsolás lényege, hogy minél kevésbé terhelünk és csak bemelegített izomzaton és ízületeken végezzük a kezelést. Közvetlenül csontokat nem terhelünk.
A kezelés során a mozgásában korlátozott ízületi blokkok kerülnek felszabadításra.

Köpölyözés:
Masszázs során a szívó, elemelő hatásával fellazítja az izomzatot és vérbőséget okoz. 
Jól használható azokon a területeken, ahol kézzel nehezen elemelhető az izomzat (lapocka, egyenes hátizom). A vákumhatásnak köszönhetően a bőr és az alatta lévő szövetek átmosódnak vérrel, így elszállítják a lerakódott salakanyagokat, oxigénnel és tápanyaggal látják el a szöveteket. Rendkívül jó lazító és regeneráló hatású.  

Mikor tilos a masszázst igénybe venni?
▪ Akut gyulladás esetén,
▪ lázas betegnek,
▪ súlyos szív- vagy keringési gondokkal küszködőknek,
▪ daganatos betegeknek,
▪ terhes nőknek,
▪ menstruáció ideje alatt,
▪ közvetlenül műtéti beavatkozás után,
▪ teli gyomorral,
▪ ha a kezelés után véraláfutások jelennek meg,
▪ ha a kezelt terület jobban fáj a masszázs után, mint előtte.

A masszázs elkezdése előtt mindenképpen meg kell beszélni, milyen szervi vagy lelki eredetű problémái vannak.

Művészetterápia (festészet/grafika)
A festészet, grafika, maga az alkotás -tehetségtől függetlenül- segíti a feszültségek, stressz feldolgozását, egyfajta meditatív állapotban hozzájárulhat a psziché és így a test gyógyulásához.